Kirkasta päivääsi ja saa lisää energiaa

Päätin sanoa uupumukselle ja masennukselle EI. On totta, että ne ovat läsnä yhteiskunnassamme ja niistä on puhuttava ja entistä aiemmin löydettävä keinoja, joissa uupunutta henkilöä autetaan ja estetään masennukset.

Äiti Teresa sanoi aikoinaan, ettei suostu puhumaan sodasta, hän puhuu ainoastaan rauhasta. Mietin, että mitä jos hyvinvointivalmentajana puhuisin vain energiasta, hyvästä olosta ja kaikesta siitä, mistä saa lisää energiaa elämäänsä ja lopettaisin kokonaan puhumasta uupumuksesta.

Olemme sitä mitä ajattelemme. Elämme totuutta, josta n. 10 % tapahtuu oikeasti ja 90 % on mielemme tuotosta. Itsellänikin on jatkuvasti haastavia tilanteita elämässä, niistä ei vain tahdo oikein päästä yli eikä ympäri. Aika paljon tapahtui elämässäni, kun opin sanomaan EI, asetin rajat ja aloin elämään elämääni rohkeammin omannäköisenä. Edelleen kuitenkin välistä joutuu punnertamaan yrittäjyyden arjessa, jossa ei aina rahat riitä laskujen maksamiseen tai omassa elämässäkin saattaa tulla eteen tilanteita, joihin liittyy surua, pettymyksiä jne. Aika helposti joutuu kierteeseen, jossa ajatukset menevät negatiiviseen suuntaan.

Lisäksi joka puolella puhutaan tällä hetkellä siitä kuinka harmaata meillä on. Kuinka tuo ja tuokin uupui. Media tuntuu olevan täynnä tarinoita, jotka tukevat uupumuksen kierteeseen joutumista. Helppo keino suojautua median masentavalta vaikutukselta on toki sanoa medialle EI, lopettaa uutisten ja sosiaalisen median seuraaminen. Jos se siltä tuntuu ja oma työ sen sallii, niin entistä useampi sanoo niille EI ja keskittyy siihen, että saa enemmän hallinnan tunnetta elämäänsä, enemmän aikaa ja enemmän aikaan.

hyvinvointia.jpg

Mitä on kokonaisvaltainen hyvinvointi?

Kokonaisvaltainen hyvinvointi tulee kaikenlaisten tunteiden hyväksymisestä, joustavasta asenteesta niitä kohti ja elämän arvostamisesta. Siitä, että tuntee rakkautta itseään ja muita kohtaan. Jos negatiiviset tunteet aina ohittaa, niillä on taipumusta tulla eteemme kehossamme tai elämässämme jossakin vaiheessa. Silloin voi tuntua puristusta rinnassa, sydämen tykytystä, hikoilua, pääkipua, maha on sekaisin jne.. Sen vuoksi negatiivisten tunteiden käsittely on tärkeää, mutta siitä huolimatta tulisi pitää mieli kirkkaana ja positiivisena.

Hyvinvointi lähtee siitä, että sinulla on hyvä olla kehossasi, mielessäsi ja elämässäsi. Puhutaan elämän neljästä osa-alueesta: perhe, ura/opiskelu, vapaa-aika ja ystävät, sinä itse (mieli, keho). Mikäli jokin osa-alue ei ole tällä hetkellä kuin haluat, muut osa-alueet saattavat olla paremmin ja voit siten kokonaisuutena hyvin. Mikäli useammalla osa-alueella on haasteita, joudut taistelemaan enemmän hyvinvointisi eteen.

Hyvinvointi viittaa yleiskielessä vaurauteen ja hyvään terveydentilaan. Yhteiskunnallisena käsitteenä hyvinvoinnille on erilaisia määritelmiä ja mittareita. Hyvinvointi on subjektiivinen konsepti, eli henkilökohtaisesti koettu kokemus voinnista.

Hyvinvointi koostuu useista tekijöistä, sekä mitattavista asioista että yksilökohtaisista arvostuksista ja tuntemuksista. Mitattaviksi hyvinvoinnin osatekijöiksi luetaan yleensä terveys, elinolot ja toimeentulo. Elinolojen käsitteellä voidaan kuvata hyvinvoinnin aineellista pohjaa. Yksilöllisiksi hyvinvoinnin osatekijöiksi luetaan taas sosiaaliset suhteet, itsensä toteuttaminen ja onnellisuus. Nämä hyvinvoinnin eri osatekijät tukevat yleensä toinen toistaan.

onnellisuus.jpg

Miten onnistut olemaan energisempi keskellä kaamosta?

1. Tietoinen mieli

Olemalla tietoinen siitä, miten mielesi toimii ja mistä ajatukset tulevat, pystyt hiljalleen tarkkailemaan niiden kulkua. Voit huomata, että ”ahaa, tänään ajatukseni ovat selvästi menossa negatiivisuuden kehään.” Siinä tilanteessa sinulla tulisi olla toimivia rutiineja, jotka muuttavat tuon kehän positiiviseksi.

2. Sano enemmän EI

Osittain meillä on vain liikaa tekemistä tänä päivänä ja kalenterit ja aivot ovat täynnä. Tyhjennä niitä välistä, sano enemmän EI. Ota aikaa itsellesi ja palautumiselle, jotta jaksat taas paremmin.

Jos sanot aina vain kyllä, sinulla ei jää tilaa tehdä niitä elämää suurempia asioita. Kyllä -sanominen kaikelle pienelle vie tilaa niiltä asioilta, joita oikeasti haluat tehdä ja saavuttaa.

3. Nuku paremmin

Lepo on tärkeää, jotta aivot ja keho palautuu. Hyvät yöunet tarkoittavat 7-8 tunnin yöunia suurimmalle osalle meistä. Unet, joissa ei herätä kesken unien vaan nukutaan palauttavaa, hyvää yöunta. Keinoja parempaan yöuneen ovat esimerkiksi rentoutumisharjoitukset, meditaatio, lukeminen, hengitysharjoitukset jne. ennen nukkumaanmenoa.

4. Liiku

Ajatuksemme ovat nopeasti tunteita kehossamme. Jos ajattelet olevasi väsynyt, sitä väsyneemmäksi itsesi tunnet. Jos olet tietoisesti tehnyt päätöksen, että haet elämääsi lisää energiaa, ala liikkumaan enemmän. Kun ajatukset menee solmuun, tee joogaharjoitus, hypi, punnerra, ota juoksuaskeleita. Nopeasti kun syke nousee, myös mieli kohenee.

Liiku esim näin:

- aamujumppa / aamujooga

- aamukävely / -lenkki

- taukojumpat työpäivän aikana, sekä sellaiset jotka kohottavat sykettä hieman että sellaiset, jotka kasvattavat lihaksia tai palauttavat ja parantavat liikkuvuuttasi

- 30-90 min hikiliikunta, jossa joko nostat painoja tai liikut itsesi aerobiselle alueelle. Tätä tulisi toistaa n. 4-5 kertaa viikossa.

- venyttely / jooga iltaisin

5. Kuuntele energisoivaa musiikkia

Mikä toimii toiselle ei välttämättä toimi kaikille. Löydä omat keinosi energisoida itsesi, kuuntele hyvää musiikkia ja tanssi musiikin tahtiin.

6. Syö energisesti

Tällä ei tarkoiteta sitä, että söisit liikaa energiaa. Vaan syö hyvää, laadukasta ruokaa. Syö säännöllisesti, älä jätä väliin välipaloja ja aamupalaa tai lämpimiä aterioita. Hyvä ruoka koostuu monipuolisuudesta ja siinä on kehoasi tukevia ainesosia, kuten hyviä hiilihydraatteja, hyvää rasvaa, proteiineja jne. Lisäksi huolehdit, että saat riittävästi kasviksia, marjoja ja vitamiineja luonnon omista lähteistä. Ja juot riittävästi vettä. Luomuruoka, kasvikset, raaka-aineet jotka kasvavat lähelläsi – ne ovat sinulle hyväksi.

Terveellinen syöminen ei ole rakettitiedettä, maalaisjärjellä pärjää pitkälle ja perinteisten koulussakin jo opetettujen kaavojen mukaan syömällä. Se, että sinulla on rasvaprosentti 5 % tee sinua sen onnellisemmaksi kuin että rasvaprosenttisi on normaali. Muista siis tässäkin kohtuullisuus, itsesi tunteminen ja omien toiveiden kuunteleminen - ei ulkopuolisten asettamien “roolien” mukaan eläminen. Jos et halua olla fitness-urheilija, sinun ei tarvitse olla. Naisellinen nainen tarkoittaa sitä, että rasvaprosenttisi on normaalin rajoissa, rakastat itseäsi ja voit hyvin. Ja taas miehenä rasvaprosenttisi on myös ihan ok olla normaali, ei tarvitse tavoitella liikoja tässäkään.

7. Tee kiitollisuusharjoituksia

Avoin sydän ja avoinna oleva mieli toimii positiivisemmin. Tee säännöllisesti kiitollisuusharjoituksia, tunne rakkaus sydämessäsi ja muistele elämäsi hyviä hetkiä. Tee esim. tauko kolme kertaa päivässä, jolloin pysähdyt, hengität ja tunnustelet kuinka ihanalta kehosi tuntuu ja kuinka kiitollinen olet asioista elämässäsi.

8. Meditoi

Olen sitä mieltä, että kaikki meditoi luonnostaan. Ne ovat hetkiä, kun annat ajatusten tulla ja mennä omalla painollaan. Istut vaikka laiturin nokassa tai saunan lauteilla, ajatukset virtaavat edes takaisin ja et jää jumiin mihinkään ajatukseen vaan keskityt siihen mitä näet, tunnet ja koet ja huomaat ajatuksesi virran. Meditointia voi harjoitella ja tehdä erilaisten tekniikoiden avulla yhä syveneviä meditointiharjoituksia, joiden avulla pääset käsiksi tiedostomattomaan mieleesi ja löydät jostakin sieltä lisää energiaa elämääsi.

9. Ole ulkona

Happirikas ilma. Metsä. Luonto. Meri. Poistu kaupungin sykkeestä, palaudu välistä metsässä ja luonnon keskellä. Käy työpäivän aikana pienellä happihyppelyllä, jossa konkreettisesti hypit ja naurat.

10. Naura ja ole sosiaalisempi

Mikäs sen parempaa kuin hyvä seura. Ja nauraminen niin että kyyneleet valuvat silmistä ja vatsalihakset tulevat kipeäksi. Vietä aikaa enemmän sellaisten ihmisten parissa, jotka saavat sinut hyvälle tuulelle ja kun kohtaat niitä, jotka saattavat viedä energiasi toisaalle, pyri nostattamaan heidänkin olotilaa olemalla vaikkapa huumorilla.

yhdessä.jpg


Oliskin niin, että olisi olemassa kaava, jonka avulla sinä saat elämääsi lisää energiaa. Ja oikeasti niin onkin, toteutat vain yllä olevat asiat säntillisesti ja säännöllisesti. Ennen kaikkea se, että opit ohjaamaan ajatuksiasi toiminnan kautta kohti positiivisuutta ja energisempää oloa auttaa.

Mille pitäisi sanoa EI, jotta saa enemmän energiaa?

Tässä lista asioille, joille tulisi sanoa EI jos haluaa elämäänsä lisää energiaa:

  • Energiasyöpöt

  • Somessa pilvinen olotila, somen jatkuva selailu ja olotila, jossa katsot somea kuin juna menisi ohitsesi ja näet valoisia ikkunoita. Osassa on ihmisiä, osassa ei. Vaunuja, valoja. Pian juna meni ohitsesi ja mitä jäi käteen?

  • Liiallinen alkoholinkäyttö ja muiden päihteiden käyttö. Toisinaan näille pitää sanoa kokonaan EI jos ne aiheuttavat elämässäsi ongelmia ja myönnät sen.

  • Myrkylliset ruuat, kuten roskaruoka, lisäaineita sisältävät ruuat, karkki jne. Silloin tällöin sortuminen on ihan ok, mutta tässäkin pitää osata sanoa lujasti EI.

  • Stressi. Liiallinen, haitallinen määrä stressiä ei ole hyväksi. Mutta toki, jos ajattelet stressin positiivisia vaikutuksia etkä keskity negatiiviseen ajatteluun, voit myös hyötyä stressistä

  • Epätervellinen ajattelu kehostasi. Olipa sitten niin, että syöt liikaa koska et halua käsitellä tunteitasi tai syöt liian vähän ollaksesi enemmän kuin sosiaalisen median antama mielikuva lihaksikkaista ja hyvinvoivista ihmisistä. Sinun ei tarvitse olla mitään niistä, riittää että sinä olet sinä, voit hyvin ja olet terve.

  • Negatiiviseen ajatteluun jääminen. On ihan ok ja inhimmillistä, normaalia ja jopa luontevaa, että ihmisen mieli on taipuvainen ajattelemaan negatiivisesti. Voit kuitenkin oppia hyväksymään negatiiviset ajatukset ja tunteet, niihin jäämättä. Mene aina eteenpäin kohti energisempää elämää.

Keskity siis hyvään. Kiitollisuuteen ja kaikkeen, joka tuo elämääsi lisää hyvää oloa. Kaikki alkaa toki siitä, että sinä rakastat itseäsi riittävästi.

“You’ve gotta dance like there’s nobody watching, Love like you’ll never be hurt, Sing like there’s nobody listening, And live like it’s heaven on earth.” ― William W. Purkey


valitseonni.jpg
Heidi Alamikkelä